Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ένας χρόνος με τον Καλλικράτη

Άρθρο του Ν.Διαμαντή στην εφημερίδα "Το Σπίρτο" (αρ.φύλλο 3/8-3-2012)


ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
Νέα αρχή με την «παλιά δοκιμασμένη συνταγή»

‘Αρθρο του Νικολάου Γ.Διαμαντή, Υποστρατήγου Π.Σ. ε.α.-Νομικού, Δημοτικού Συμβούλου Δημοτικής Συνεργασίας και Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μακρακώμης.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος λειτουργίας των νέων «Καλλικρατικών» Δήμων και κατά συνέπεια και της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Μακρακώμης. Ένας χρόνος είναι ικανός προκειμένου να έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας δημοτικής αρχής για να κρίνουμε τις πολιτικές της, τις προθέσεις της αλλά και την αποτελεσματικότητά της. Βέβαια θα βγάλουμε και τα πρώτα συμπεράσματα για τις διοικητικές πρακτικές σύμφωνα με τις οποίες προτήθεται να διοικήσει το Δήμο μας.

Ο Δήμαρχος Μακρακώμης δεν κατάφερε να κάνει την αναγκαία υπέρβαση και να ακολουθήσει το πνεύμα της νέας αυτοδιοικητικής εποχής, ξεπερνώντας τις παρελθοντικές αγκυλώσεις, των περιχαρακωμένων πλειοψηφιών.

Συγκεκριμένα,

• Απέφυγε χρησιμοποιώντας ευτελή επιχειρήματα, την εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη με κυρίαρχο επιχείρημα ότι ο Δήμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην οικονομική επιβάρυνση που προκαλεί ο θεσμός. Αντίθετα προέβει στην πρόσληψη ειδικού συνεργάτη με κόστος που ξεπερνά τα 100.000 ευρώ. Η «παλιά δοκιμασμένη συνταγή», βολεύουμε ένα «δικό μας παιδί» αντί να υπηρετήσουμε το σύνολο των δημοτών.
• Συγκρότησε την Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης χωρίς να ακολουθήσει αλληλογραφία με τους φορείς για τον ορισμό των εκπροσώπων. Αντίθετα όπως δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, έδωσε εντολή σε Δημοτικό Σύμβουλο να πάρει τηλέφωνο τους Φορείς. «Η παλιά δοκιμασμένη συνταγή» επικοινωνούμε με τους δικούς μας για να ορίσουμε τους «αρεστούς» για τους λοιπούς η κλήση προωθείται.

• Απαξίωσε τη λειτουργία της Επιτροπής με την μη εισαγωγή του προϋπολογισμού του 2011 του Δήμου για διαβούλευση. Αντίθετα με σοφίσματα ακροβατώντας στα όρια της νομιμότητας δήλωσε ότι έγινε διαβούλευση για το τεχνικό πρόγραμμα και κατά συνέπεια δεν είναι αναγκαίο να γίνει διαβούλευση επί του προϋπολογισμού. «Η παλιά δοκιμασμένη συνταγή» η αλαζονεία της εξουσίας υπερτερεί της δημοκρατικής λειτουργίας.

• Κατήρτισε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2012 χωρίς να ζητήσει προτάσεις από τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες απαξιώνοντας τα Συμβούλια και τους Εκπροσώπους δηλώνοντας ότι πήρε «κάποιους» τηλέφωνο και λαμβάνοντας υπόψη το ανύπαρκτο επιχειρησιακό πρόγραμμα (το οποίο είναι στην φάση της κατάρτισης). Αποκορύφωμα της αδυναμίας να λειτουργήσει στο πνεύμα των νέων θεσμών εισήγαγε το θέμα στην Επιτροπή διαβούλευσης με παρόντα ΕΠΤΑ μέλη από τα ΣΑΡΑΝΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ της επιτροπής. Αλλά βέβαια πώς να λειτουργήσει η επιτροπή όταν αυτή συγκροτήθηκε με «την παλιά δοκιμασμένη συνταγή» όπου ορίζουμε τους αρεστούς για να εξυπηρετούν τους δικούς μας σκοπούς αγνοώντας τους θεσμικούς που υπηρετούν το θεσμό και τους δημότες.

• Κατήρτισε τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας προφανώς με κεντρική πολιτική επιλογή χωρίς να περιλαμβάνει καμία Διεύθυνση καθώς επίσης δεν υπάρχει πρόβλεψη για Γενικό Γραμματέα του Δήμου ενώ στις Υπηρεσίες που υπάγονται απευθείας στο Δήμαρχο απουσιάζει το Αυτοτελές Γραφείο Διαφάνειας, όπως προβλέπεται για τον Δήμο μας στο σχετικό υπόδειγμα του Υπουργείου Εσωτερικών.
Δυστυχώς η διοικούσα Δημοτική Πλειοψηφία συνειδητά απαξίωσε οργανωτικά και διοικητικά το Δήμο μας μετατρέποντάς τον σε έναν μικρό ορεινό και αγροτικό Δήμο με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων γιατί σύμφωνα με την μελέτη μόνο αυτοί οι δήμοι λειτουργούν με αυτοτελή τμήματα και γραφεία χωρίς Διευθύνσεις, Γενικό Γραμματέα κλπ. «Η παλιά δοκιμασμένη συνταγή» προσαρμόζουμε το σύστημα και τις δομές στις «δικές μας δυνατότητες» αρνούμενοι να υπηρετήσουμε την προοπτική την πρόοδο και την ανάπτυξη.

• Κατήργησε – συγχωνεύεσαι τα Κ.Ε.Π. Αγίου Γεωργίου και Τυμφρηστού υπερθεματίζοντας την κυβερνητική πολιτική και ακολουθώντας πρακτικές Τρόικας με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν επιχειρήσεις, θα χάσουμε το προσωπικό, κλείνουν όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες και ότι κάποιος υπάλληλος ή Αντιδήμαρχος θα εξυπηρετεί τους Δημότες. Ακριβώς επειδή υπάρχουν πολίτες και μάλιστα με ιδιαίτερες ανάγκες και όχι επιχειρήσεις που εξυπηρετούνται και με άλλους τρόπους, επειδή κλείνουν οι Δημόσιες Υπηρεσίες είναι αναγκαία τα Κ.Ε.Π. και τέλος πάντων ας μην είναι όλοι οι υπάλληλοι στην Σπερχειάδα, έδρα του Δήμου, όπου και υπηρεσίες υπάρχουν και όλες οι Δημοτικές Υπηρεσίες είναι εκεί για να εξυπηρετούν τους Δημότες. Αυτό που πρέπει να γίνει και είναι αναγκαίο είναι να μην κλείσουν τα Κ.Ε.Π. του Τυμφρηστού και του Αγίου Γεωργίου αλλά να γίνει Δημοτικό Κ.Ε.Π. και στην Μακρακώμη. «Η παλιά δοκιμασμένη συνταγή» τους μαζεύουμε όλους στο κέντρο για να τους ελέγχουμε και να τους υποχρεώνουμε αγνοώντας την περιφέρεια και τις ανάγκες τους.


• Στον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου απέκλεισε από τις συνεδριάσεις τους δημοσιογράφους, τα Μ.Μ.Ε. απαγόρευσε την βιντεοσκόπηση και την μαγνητοφώνηση των συνεδριάσεων. Παρ’ όλες τις επισημάνσεις που έγιναν από εμάς για την αντισυνταγματικότητα των παραπάνω απαγορεύσεων επέμενε. Ευτυχώς η Περιφέρεια επέστρεψε τον Κανονισμό και επέβαλε την άρση των συγκεκριμένων απαγορεύσεων. «Η παλιά δοκιμασμένη συνταγή» όσοι λιγότεροι το ξέρουν τόσο καλύτερα κάνουμε τη δουλειά μας.

Δυστυχώς με «την παλιά δοκιμασμένη συνταγή» ο ασθενής (Δήμος- Κεντρική Κυβέρνηση) απέθανε και η χώρα χρεοκόπησε.
Και επειδή η ασθένεια δεν αλλάζει, ώρα να αλλάξουμε τους γιατρούς, τις συνταγές και τις μεθόδους θεραπείας.
Νέοι άνθρωποι, σύγχρονες νοοτροπίες, σεβασμός στον δημότη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: