Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

ΟΙ ΑΣΥΜΜΕΤΡΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ 2007 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ




Το βιβλίο έρευνα - μελέτη δύο αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Σταμούλη και Νίκου Διαμαντή, Προέδρου και επίτιμου Προέδρου της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.
Οι συγγραφείς, εννέα χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ελλάδα, προσπαθούν να απαντήσουν στα ερωτήματα που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της δραματικής αυτής κρίσης, να φωτίσουν λίγο τα τραγικά εκείνα γεγονότα, να παραθέσουν μέσα από την «πυροσβεστική ματιά και σκέψη» μια σύνοψη γεγονότων και απόψεων.
Η περίπτωση της τραγωδίας των φονικών δασικών πυρκαγιών του 2007 έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο. Το θέμα έγινε επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης, δημοσιογραφικής έρευνας και εκμετάλλευσης, και ένα κομμάτι του τέθηκε υπό δικαστική διερεύνηση.
Η εικόνα ήταν «πόλεμος εν ειρήνη». Δεκάδες πολίτες νεκροί, δύο πιλότοι πυροσβεστικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και εννέα Πυροσβέστες νεκροί στο καθήκον, στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης, εκατόν εξήντα χωριά κατεστραμμένα, χίλια επτακόσια δέκα κτίρια καμένα ή με σοβαρές ζημιές, κοινωνικές υποδομές εξαφανισμένες, τεράστια οικολογική καταστροφή, εκατομμύρια στρέμματα φυσικού κάλλους εξαφανίστηκαν, τεράστιες οικονομικές ζημιές που αγγίζουν τα 3,5 δις. ευρώ και με το κόστος επιχειρήσεων να ξεπερνάει τα 600 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: