Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΑΣ

Ανταποκρινόμενος στην εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, θεωρώντας ότι η συμμετοχή τους στα κοινά του Δήμου είναι αναγκαία και επιβεβλημένη και επειδή πιστεύω ότι όλοι μπορούμε και πρέπει να μετέχουμε στην διαμόρφωση ενός νέου δημιουργικού οράματος για τον τόπο μας ανέλαβα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Σε θεσμικό επίπεδο προσπάθησα στο δημοτικό συμβούλιο της 6/02/2013, με θέμα την συγκρότηση επιτροπής διαβούλευσης, να καταστήσω την επιτροπή ουσιαστική, αποτελεσματική αλλά και εργαλείο ανάπτυξης του Δήμου πετυχαίνοντας την δέσμευση της δημοτικής αρχής για την θέσπιση κανονισμού λειτουργίας της επιτροπής Διαβούλευσης και κανονισμό πληροφόρησης των πολιτών.
Έχοντας ξεκάθαρη γνώμη και γνώση για τα πρόσωπα που συμμετέχουν θεωρώ ότι η λειτουργία της θα είναι αποτελεσματική εφόσον έχουν ως εργαλείο ένα σωστό κανονισμό λειτουργίας.
Παράλληλα κάλεσα το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μακρακώμης καθώς και Προέδρους και Εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων να καλέσουν λαϊκές συνελεύσεις προκειμένου οι δημότες μας να ενημερωθούν για την πορεία των αυτοδιοικητικών πραγμάτων του τόπου μας αλλά και να καταδείξουν με την ενεργό συμμετοχή τους το ενδιαφέρον τους και την δυναμική τους.
Τέλος πιστεύοντας απόλυτα στις αρχές και το όραμα της δημοτικής μας παράταξης κάλεσα τον επικεφαλή αυτής να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για γενική συνέλευση της παράταξης προκειμένου να σχεδιάσουμε την προοπτική της.
Ακολουθούν οι τρείς επιστολές.  

                                                                                                            Μακρακώμη  06-02-2013


   Προς :                                                                         
   1.   Δήμαρχο Δήμου Μακρακώμης
   Κύριο Παπαευθυμίου Θύμιο
    2.   Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
   Κύριο Φαρρή Αθανάσιο
   Αφών Παππά 2
   Σπερχιάδα τ.κ  35003

Θέμα: Συγκρότηση  Δημοτικής Επιτροπής  Διαβούλευσης κατ’ άρθρο 76 του Ν. 3852\ 10.
Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,
Σεβαστέ κύριε Πρόεδρε,

Αντιπαρέρχομαι το γεγονός ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα εισάγετε ως ανάγκη συγκρότησης της Επιτροπής Διαβούλευσης προκειμένου να καλυφθούν τυπικά οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τον προϋπολογισμό, το ετήσιο πρόγραμμα  δράσης , το τεχνικό και το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου.
Δυστυχώς όμως, έστω και έτσι, θα περίμενα να ακούσω μια εισήγηση που θα απαντά τουλάχιστον στα τρία (3) παρακάτω βασικά θέματα:
·      Απολογισμό της απελθούσας Επιτροπής Διαβούλευσης. Με δεδομένο ότι η επιτροπή διαβούλευσης λειτούργησε επί δύο χρόνια, όπως λειτούργησε,  αποκλειστικά με δική σας ευθύνη, για την σύνθεσή της, για τα θέματα που συνεδρίασε αλλά και για αυτά που δεν συνεδρίασε και για την παρουσία των μελών της και την αντιπροσωπευτικότητα αυτών, τουλάχιστον οφείλατε  να υπερασπιστείτε το έργο της ή να αναγνωρίσετε τα λάθη που έγιναν και να προχωρήσετε σε θεραπεία. Αντί αυτού επαναλαμβάνετε τα ίδια λάθη και προσπαθείτε να δημιουργήσετε συνενόχους  στην αντιπολίτευση προσφέροντας θέσεις που δεν έχετε εκ του νόμου δικαίωμα και που δεν δικαιούστε ούτε εσείς, ούτε η αντιπολίτευση. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο Νόμος το μόνο δικαίωμα που δίνει στις δημοτικές παρατάξεις είναι το δικαίωμα παρουσίας στις συνεδριάσεις με τους επικεφαλής αυτών και μάλιστα χωρίς δικαίωμα ψήφου( άρθρο 76 παρ. 1 ).
·      Τήρηση στοιχειωδών κανόνων και διαδικασιών στη συγκρότηση της επιτροπής. Είναι ρητή και κατηγορηματική η διατύπωση του νόμου ότι : «η Δημοτική Επιτροπή  αποτελείτε από εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας» και όχι από εκπροσώπους των Δημοτικών παρατάξεων που θα υπηρετούν  τις επιθυμίες και τις υποδείξεις της  πλειοψηφίας αντί του γνωμοδοτικού  και συμβουλευτικού  χαρακτήρα της επιτροπής,  που υλοποιεί και υπηρετεί  τις βασικές αρχές της ανοικτής διακυβέρνησης, της διαφάνειας, της συμμετοχής και εκπροσώπησης των Δημοτών στα κοινά και διασφαλίζει την αυτονομία και την ανεξαρτησία έναντι της Δημοτικής Αρχής. Κατά συνέπεια οφείλατε να τηρήσετε ορισμένους  κανόνες  στην συγκρότηση της επιτροπής και να ακολουθήσετε διαδικασίες που τουλάχιστον διασφαλίζουν ότι τα μέλη της επιτροπής έχουν  την δημοκρατική νομιμοποίηση και την σύμφωνη γνώμη των φορέων που εκπροσωπούν. Θέματα και καταστάσεις που είχαν επισημανθεί από μένα προσωπικά αλλά και από άλλους συμβούλους και στην πρώτη συγκρότηση της επιτροπής. Το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή προέβη την 22/01/2013 σε ανακοίνωση για την συγκρότησης Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης καλώντας όλους τους φορείς του Δήμου μας να εκφράσουν εγγράφως το ενδιαφέρον τους ως την 30/01/2013 για την συμμετοχή τους στην επιτροπή αποτελεί πρόκληση της νοημοσύνης μας και προσπαθείτε να καλύψετε προσχηματικά το τυπικό ακροβατώντας στα όρια της νομιμότητας και τούτο γιατί μέσα σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες είναι αδύνατον να λάβουν γνώση όλοι οι φορείς και να ορίσουν εκπροσώπους εκτός εάν έχουν ειδοποιηθεί εκ τον προτέρων «οι αρεστοί». Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση δεν γίνεται λόγος για απλούς δημότες που επιθυμούν να μετέχουν στην επιτροπή. Αυτούς μάλλον τους έχετε βρει και θα τους διορίσετε.  
·      Θέσπιση κανονισμού διαβούλευσης. Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι θα έπρεπε, η Δημοτική Αρχή στα δύο χρόνια λειτουργίας της, να έχει φέρει στο  Δημοτικό Συμβούλιο για ψήφιση κανονισμό διαβούλευσης. Δυνητικό δικαίωμα που ρητά εκχωρείτε από το άρθρο 76 παρ. 1του νόμου όπου αναφέρεται ότι: «Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να ψηφίζει σχετικό κανονισμό διαβούλευσης, ο οποίος ρυθμίζει όλα τα θέματα τα σχετικά με τις διαδικασίες διαβούλευσης, τη συμμετοχή φορέων και πολιτών σε αυτή, καθώς και την παρουσίαση των πορισμάτων της διαβούλευσης στο αρμόδιο όργανο του Δήμου».  Εξάλλου η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου σύμφωνα με το άρθρο 63 περίπτωση ( η )  έχει την αρμοδιότητα και την υποχρέωση εισήγησης στο Δημοτικό Συμβούλιο του σχεδίου κανονισμού πληροφόρησης πολιτών (υποχρεωτική ενέργεια ) και του κανονισμού διαβούλευσης ( προαιρετική ενέργεια ) και μάλιστα από το υπουργείο, ως κατάλληλος χρόνος για την άσκηση της πρώτης αρμοδιότητας,  ως προτεινόμενη ημερομηνία  υποδεικνύονταν η ημερομηνία πριν τη συγκρότηση της επιτροπής. Βέβαια τίποτα απ’ όλα τα παραπάνω δεν έχει γίνει.

Κύριε Δήμαρχε,
            Κύριε Πρόεδρε,

Όποιος αρνείται την κριτική και δεν αναγνωρίζει τα λάθη του, φοβάται να κοιτάξει  τον καθρέφτη του γιατί φοβάται τον εαυτόν του και τη γύμνια του.

Όποιος αρνείται τη διαφάνεια και φοβάται τον δημόσιο διάλογο σίγουρα έχει πολλά άπλυτα και δεν έχει επιχειρήματα.

 Όποιος αρνείται την εκπροσώπηση των φορέων και φοβάται την συμμετοχή των δημοτών  χάνει και ο ίδιος το δικαίωμα της εκπροσώπησης αυτών αλλά και τη δημοκρατική νομιμοποίηση της διοίκησής του.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίζω την εισήγηση σας και παρακαλώ να συμπεριληφθεί στα πρακτικά ως αιτιολογία της ψήφου μου το κείμενο  που παραδίδω με τις απόψεις που ανέπτυξα.

                          Με τιμή                     

Νικόλαος Γ. Διαμαντής
Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου – Δημοτικός Σύμβουλος
      


                                                                                                                                                                Μακρακώμη  06-02-2013

     Προς :                                                                        
     1.      Πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας Μακρακώμης
     Κύριο Ζιαγκοβά Κων/νο  
     2.      Τα μέλη Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Μακρακώμης
     Κοιν :
     Δήμαρχο Μακρακώμης
     κο Παπαευθυμίου Ευθύμιο
     Αφών Παππά 2
     Σπερχιάδα Τ.Κ 35003

Θέμα: Πραγματοποίηση λαϊκής συνέλευσης δημοτών.
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Έχουν παρέλθει δύο (2) ολόκληρα χρόνια από την λειτουργία του Καλλικρατικού Δήμου Μακρακώμης. Δυστυχώς τα χρόνια αυτά σημαδεύτηκαν από πρακτικές και πολιτικές είτε της κεντρικής κυβέρνησης είτε της Δημοτικής Αρχής που οδήγησαν στην υποβάθμιση της περιοχής και των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην εγκατάλειψη  των δημοτών. Πράξεις, ενέργειες και παραλείψεις που μαθηματικά οδηγούν στην ερήμωση του τόπου μας και της περιοχής μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα δύο αυτά χρόνια έκλεισε η Εφορία, το Ειρηνοδικείο, ο Ο.Τ.Ε, το κτηνιατρείο, το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης καθώς και Δημοτικές Μονάδες και Υπηρεσίες. Οι Υπηρεσίες της Δημοτικής Κοινότητας και του Δήμου υπολειτουργούν και δυστυχώς είναι δύσκολο ακόμα και να βρεις στα γραφεία τους αιρετούς, πολύ δε περισσότερο τώρα που η υποβάθμιση συνεχίστηκε με την τοποθέτηση ενός μόνο Αντιδημάρχου.

Ακόμα και για απλά πράγματα οι δημότες μας δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν γιατί δεν λειτουργεί ούτε Κ.Ε.Π.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν, απειλές και πληροφορίες για κλείσιμο του Κέντρου Υγείας, του Αστυνομικού Τμήματος, του Ι.Κ.Α. κλπ.

Επειδή απ’ ότι διαφαίνεται από την μέχρι τώρα πορεία , είτε δεν έχετε την δύναμη, είτε δεν έχετε την θέληση, είτε γιατί κωφεύει προκλητικά η Δημοτική Αρχή δεν μπορείτε μόνοι σας να υπερασπιστείτε και να εκπροσωπήσετε αποτελεσματικά τον τόπο μας.

Παρακαλώ να λάβετε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας Μακρακώμης για να δοθεί και σε εσάς η δύναμη που χρειάζεστε για να υπερασπιστείτε το τόπο μας αλλά και να εκφραστεί η βούληση των κατοίκων για το δικαίωμα στην ανάπτυξη του τόπου και όχι στην ερήμωση αυτού.     

                        Με τιμή                     
Νικόλαος Γ. Διαμαντής
                                        Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου – Δημοτικός Σύμβουλος



                                                                                                                                                      Μακρακώμη  06-02-2013

                          Προς :                                                                       
        1.  Επικεφαλή Δημοτικής Παράταξης Δημοτική Συνεργασία
                   Κύριο Κρητικό Κων/νο   
        2.  Μέλος Δ.Σ Τσώνο Ανδρέα
        3.  Εκλεγμένους Προέδρους και Εκπροσώπους Τοπικών Κοινοτήτων, της Δημοτικής Παράταξης     Δημοτική Συνεργασία
        4.  Εκλεγμένα Μέλη Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Παράταξης Δημοτική Συνεργασία
        5.  Υποψήφιους Δημοτικούς και τοπικούς Συμβούλους της Δημοτικής Παράταξης Δημοτική Συνεργασία

                   Θέμα: Πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης της Παράταξης ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Η παράταξη μας συμπλήρωσε δύο χρόνια ενεργής παρουσίας στα αυτοδιοικητικά δρώμενα του Δήμου μας και της περιοχής μας. Θεωρώ ότι η παρουσία μας ήταν θετική και συνέβαλε αποτελεσματικά στην ανάδειξη προβλημάτων, στην υπεράσπιση δικαιωμάτων και προώθησε προτάσεις και λύσεις που υπηρετούσαν την ανάπτυξη του τόπου μας.

Παράλληλα πιστεύω ότι ως παράταξη παρουσιάσαμε λειτουργικά προβλήματα γιατί δεν κατέστη δυνατό να λειτουργήσουμε το γραφείο της παράταξης στο δημοτικό κατάστημα του Δήμου Μακρακώμης με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η ενημέρωση και η επικοινωνία με τους συμπολίτες μας αλλά και με τους εκλεγμένους με την παράταξή μας Προέδρους, Εκπροσώπους Τοπικών Κοινοτήτων και τους Συμβούλους της Δημοτικής Κοινότητας Μακρακώμης.

Προκειμένου να ξεπεράσουμε τα παραπάνω λειτουργικά προβλήματα αλλά και να οργανώσουμε την παράταξή μας ώστε να καταστεί πόλος και δύναμη δημιουργίας για το μέλλον του τόπου μας και των δημοτών μας παρακαλώ να αναλάβετε τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση της παράταξής μας στην οποία θα μετέχουν οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι, Σύμβουλοι και Εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων, οι υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της παράταξης στις προηγούμενες εκλογές καθώς φίλοι και μέλη της παράταξής μας.

Είναι ανάγκη για να συνεχίσουμε να παλεύουμε και να προσφέρουμε, να οργανώσουμε την παράταξή μας, να προγραμματίσουμε και να σχεδιάσουμε την προοπτική της, ώστε  κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας.

                    Με τιμή                    
Νικόλαος Γ. Διαμαντής
Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου – Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: