Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Η ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΥΓΗΣ













Τα θλιβερά γεγονότα της 12ης Φεβρουαρίου 2012, με τους βανδαλισμούς και τους εμπρησμούς στο κέντρο της Πρωτεύουσας, έφεραν ξανά στο προσκήνιο, το κυρίαρχο ζήτημα της ασφάλειας και της τρωτότητας σημαντικών εμπορικών και οικονομικών υποδομών και δραστηριοτήτων, που τίθενται συνήθως στο επίκεντρο των κοινωνικών εκρήξεων και στοχοποιούνται δεχόμενες είτε βανδαλιστικές, είτε εμπρηστικές επιθέσεις.



Σταθερά πρώτα στον κατάλογο των στόχων βρίσκονται, τραπεζικά καταστήματα, μεγάλα πολυκαταστήματα, πολυσύχναστοι χώροι συνάθροισης κοινού, καθώς και κυβερνητικά-κρατικά κτίρια. Οι παραπάνω "στόχοι" σε όλες τις τελευταίες μεγάλες "εκρήξεις" πλήχθησαν με εξαιρετική σφοδρότητα, με κυριότερη όμως την επίθεση στην Τράπεζα Marfin, όπου η κατάληξη ήταν τραγική καθότι υπήρχαν και απώλειες ανθρώπινων ζωών.



Φαινόμενο που ευτυχώς δεν επαναλήφτηκε στα γεγονότα της 12 Φεβρουαρίου κυρίως λόγω της έγκαιρης επέμβασης της Π.Υ και της διάσωσης ατόμων από το κτίριο της Alpha Bank αλλά και της εκκένωσης του κινηματογράφου ATTIKON που πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια διαδηλωτών.



http://blokoteam.blogspot.com/2012/02/blog-post_611.html
Σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, που έχει δημιουργηθεί σήμερα λόγω της τεταμένης κοινωνικοοικονομικοπολιτικής κατάστασης, πολλοί ειδικοί προβλέπουν όξυνση του φαινομένου, με αποτέλεσμα να αναφύεται περισσότερο από ποτέ, η ανάγκη θωράκισης όλων των στοχοποιούμενων υποδομών με όσο το δυνατόν αρτιότερα μέσα ασφαλείας και πυρασφάλειας, αλλά το κυριότερο με την σύνταξη και κατάρτιση ολοκληρωμένων Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.



Ο συνδυασμός των παραπάνω μπορεί να περιορίσει την τρωτότητα των εγκαταστάσεων, να ενισχύσει την αμυντική τους ικανότητα, να προφυλάξει επαρκώς τη ζωή των εργαζομένων, πελατών, συναλλασσόμενων και επισκεπτών, βοηθώντας παράλληλα στην γρήγορη αποκατάσταση της λειτουργίας τους μετά από ενδεχόμενη επίθεση.



Καθοριστικής σημασίας και επιτακτική ανάγκη αποτελεί, πρωτίστως η κατάρτιση και η εφαρμογή σε όλες τις εγκαταστάσεις των παραπάνω υποδομών ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Εκτάκτων Αναγκών, Διάσωσης και Διαφυγής (Σ.Ε.Α) που να διαμορφώνει τόσο για το προσωπικό, όσο και για τους πελάτες- επισκέπτες, μια δέσμη αυτοματοποιημένων ενεργειών - διαδικασιών με τις οποίες θα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα παραπάνω φαινόμενα αλλά και όλες οι φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές.



Στόχος των Σ.Ε.Α. είναι η ενεργοποίηση, κινητοποίηση και διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, που θα χρησιμοποιήσει σε πρώτο επίπεδο τα συστήματα ασφαλείας -πυρασφαλείας, θα ξεκινήσει με οργανωμένο και ασφαλή τρόπο διαδικασίες εκκένωσης, θα διασφαλίσει την διαφυγή και διάσωση και θα υποστηρίξει τους φορείς πολιτικής προστασίας που θα επέμβουν σε δεύτερο χρόνο.



Δυστυχώς η χώρα μας διάγει μια από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της. Η επικινδυνότητα λόγω των κοινωνικών εντάσεων αυξάνει κατακόρυφα την τρωτότητα όλων των παραπάνω υποδομών και εγκαταστάσεων.


Η πλήρης υλοποίηση των προβλεπόμενων μέσων και μέτρων ασφαλείας-πυρασφαλείας, η κατάστρωση Σχεδίων Εκτάκτων Αναγκών, Διάσωσης και Διαφυγής και η επιμελής και διαρκής εκπαίδευση του προσωπικού, αλλά και η συμβατότητα ενεργειών με τους κρατικούς φορείς παροχής υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, μπορούν να περιορίσουν την επικινδυνότητα και την τρωτότητα των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων διασφαλίζοντας την ζωή και την περιουσία των πολιτών και του Κράτους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: