Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Χωροθέτηση Χ.Υ.Τ.Α. στην θέση Μάγδαρα του Δήμου Μακρακώμη



Άρθρο του Νικολάου Γ. Διαμαντή Υποστρατήγου Π.Σ ε.α – Νομικού, Δημοτικού Συμβούλου Δημοτικής Συνεργασίας και Γραμματέα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μακρακώμης.

Ένα μεγάλο πρόβλημα της περιοχής με την κατασκευή του Χ.Υ.Τ.Α. στην θέση Μάγδαρα ίσως βρει την λύση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη εφημερίδα Real news στο φύλλο της 29 Οκτωβρίου του 2011 ο Επίτροπος για το περιβάλλον, δρ. Γιάνεζ Ποτότσνικ δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο και οι βασικότερες παραβάσεις τις αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων. Ειδικότερα αναφέρει ότι η Ελλάδα είχε καταδικαστεί από το δικαστήριο το 2005 για την λειτουργία παράνομων και ανεξέλεγκτων χωματερών στο έδαφός της. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης η Ελλάδα αναγνώρισε την ύπαρξη τουλάχιστον 1.125 χωματερών, διαβεβαιώνοντας ότι θα τις έκλεινε μέσα στο 2008. Καθώς η προθεσμία δεν τηρήθηκε, η κομισιόν αποφάσισε να εξετάσει το θέμα πιο ενδελεχώς. Το Δεκέμβριο του 2010 παρουσίασε στην επιτροπή ένα «ημερολόγιο συμμόρφωσης», βάσει του οποίου όλες οι παράνομες χωματερές θα έκλεινα τον Ιούνιο του 2011 και θα αποκαθίσταντο μέχρι τα μέσα του 2012. Συμφωνήθηκε ότι οι Ελληνικές αρχές θα αναφέρονται στην επιτροπή σε μηνιαία βάση. Δυστυχώς ούτε αυτός επιτεύχθηκε. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η δήλωση του επιτρόπου ότι : η Κομισιόν πλέον βοηθά την Ελλάδα να απορροφήσει όσον το δυνατόν καλύτερα τεράστια ποσά Ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης που δόθηκαν ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλες οι παράνομες χωματερές θα κλείσουν άμεσα.
Η παραπάνω δήλωση του Επιτρόπου σημαίνει ότι τα χρήματα που έχουν διατεθεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος από την κομισιόν για την διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να διατεθούν στο σύνολό τους για την αποκατάσταση των παράνομων χωματερών (ΧΑΔΑ) και όχι για την δημιουργία νέων Χ.Υ.Τ.Α. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε ότι ο ίδιος ο Επίτροπος δηλώνει στην συνέντευξη του ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν απαγορεύει τους Χ.Υ.Τ.Α, θεωρεί όμως ότι από πλευράς διαχείρισης απορριμμάτων αποτελούν την λιγότερη προτιμώμενη επιλογή.
Μετά από τα παραπάνω θεωρούμε ότι σωστά η Περιφέρεια παίρνει πρωτοβουλίες για την διάθεση των διαθέσιμων πόρων για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός θα πρέπει να αλλάξει και να στρέφεται προς νέες μορφές διαχείρισης απορριμμάτων και όχι σε λύσεις που έχουν εγκαταλειφθεί από την υπόλοιπη Ευρώπη από δεκαετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: