Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ

9/10/2003. Δέκα χρόνια  πριν, μια ημέρα σαν και τη σημερινή, η τότε κυβέρνηση της χώρας επιλέγει  το δρόμο της "κρατικής βίας" αποφασίζοντας  να διαλύσουν βίαια την ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας  πυροσβεστών, αστυνομικών και λιμενικών,  στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ενώ διεκδικούσαν την κατοχύρωση του επαγγέλματός  ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού.

«Ημέρα αγώνα κατά της κρατικής αυθαιρεσίας», ονομάστηκε  τα επόμενα χρόνια, η 9η Οκτωβρίου  από τον ένστολο συνδικαλισμό.

Στα γεγονότα εκείνα, ήμουν ένας από τους πρωταγωνιστές, ως Πρόεδρος, τότε,  του Δ.Σ. της ΕΑΠΣ .και  έζησα απο πολύ κοντά,  πως η κρατική αυθαιρεσία και βία εκδηλώνεται με πραγματικά άγριο τρόπο,  εναντίον των "φωνών που ενοχλούν".
 
Ο στενός μου συνεργάτης, Γενικός Γραμματέας της ΕΑΠΣ τότε, και νυν Πρόεδρος της, Γιάννης Σταμούλης, συνέγραψε ένα  βιβλίο - αφιέρωμα σε μορφή e-book, για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.
Στο εξαιρετικά πράγματι βιβλίο, αντί εισαγωγής, υπάρχει το κείμενο, που έγραψα εκείνη την εποχή για τα επεισόδια, ως σημείωμα του εκδότη στο επίσημο περιοδικό της ΕΑΠΣ,  Πυροσβεστικό Γίγνεσθαι".
Στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται μιά από τις σύγχρονες σελίδες της  ιστορίας του ένστολου συνδικαλισμού και είναι σημαντικό να διασωθούν και να παραδοθούν τα "ντοκουμέντα" στους νεώτερους συναδέλφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: