Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕΣΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ



Των Υποστρατήγου ε.α.Διαμαντή Νικόλαου και Αντιπυράρχου Ιωάννη Σταμούλη

Δειλά δειλά εδώ και χρόνια, στελέχη του Π.Σ. άρχισαν να διατυπώνουν την άποψη ότι η χρήση του εμπρησμού μπορεί να αποτελεί επίθεση που να έχει στόχο την δημιουργία υπέρμετρου κοινωνικού φόβου ή προσπάθεια εξουδετέρωσης της δημόσιας διοίκησης ή τρομοκράτησης του πληθυσμού.
Η "πυρο-τρομοκρατία (pyro-terrorism) αποτελεί ένα ακόμα "σκοτεινό μέσο" πολιτικής και κοινωνικής επιδίωξης, ένα τρομοκρατικό και πολεμικό όπλο, καθώς στοχοποιεί και τον άμαχο πληθυσμό,δημιουργώντας κοινωνικοψυχολογικές επιπτώσεις, διαθέτει πολιτικά κίνητρα και βέβαια εκτελείται από οργανωμένους δράστες.

Από τις σελίδες του περιοδικού της ΕΑΠΣ "Πυροσβεστικό Γίγνεσθαι", εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε δημοσιεύσει σχετικές αναφορές.
Στο τεύχος 12, τον Αύγουστο του 2002, δημοσιεύουμε το άρθρο μας, "Εμπρησμοί και Τρομοκρατία" σχετικά με τις εμπρηστικές τρομοκρατικές επιθέσεις στα πολυκαταστήματα της Αθήνας το 1980-1981.
Στο ίδιο τεύχος υπάρχει σχετικό άρθρο για τις δασικές πυρκαγιές στην αρχαιότητα, όπου χαρακτηριστικά αναφέρονται περιπτώσει μεγάλων εμπρησμών στην Ελλάδα, που χρησιμοποιήθηκαν ως πολεμικά μέσα.
Στο τεύχος 29, τον Αύγουστο του 2007, στην στήλη "εμπρησμοί", δημοσιεύεται η περιγραφή του ορισμού "ασύμμετρη απειλή", ορισμός που ακούστηκε ιδιαίτερα ως χαρακτηριστικό των μεγάλων φονικών δασικών πυρκαγιών του ίδιου χρόνου στη χώρα.
Στο ίδιο τεύχος, αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα "Καθημερινή", συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Ε.Ε.αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης Φρ.Φρατίνι, ο οποίος αποδίδει τις πυρκαγιές στη Ν.Ευρώπη σε "εδαφική τρομοκρατία" και ιδιαίτερα για αυτές της Ελλάδας (του 2007) σε ασύμμετρη απειλή, καθότι "έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που με ιδιαίτερα πενιχρά μέσα προξενούν τεράστιες καταστροφές."
Επίσης στο ίδιο τεύχος δημοσιεύονται και τα αποτελέσματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης της Pulce, για λογαριασμό της εφημερίδας "Απογευματινής", σύμφωνα με τα οποία το 88.7% των ερωτηθέντων, θεωρούν ότι το πλήθος των πυρκαγιών του 2007 στην Ελλάδα δεν είναι φυσιολογικό και υπάρχει αίτιο.
Στο τεύχος 31,τον Μάρτιο του 2008 δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο ΠΥΡΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ-Άλλη μια μορφή σύγχρονης τρομοκρατίας κτύπησε την πόρτα μας;, όπου παρουσιάζεται μελέτη που εκπόνησε ο Αξιωματικός του ΓΕΕΘΑ Ι.Γαλατάς γιά την πυροτρομοκρατία στην Ελλάδα και ειδικά στις δασικές πυρκαγιές του 2007.
Στο τεύχος 37,τον Σεπτέμβριο του 2009, στην στήλη "εμπρησμοί" δημοσιεύονται οι αποκαλύψεις του θρυλικού Ταγματάρχη, Σάββα Καλντερίδη γιά την εμπρηστική δράση Τούρκων Πρακτόρων στις δασικές πυρκαγιές της δεκαετίας του 90 στην Ελλάδα, καθώς και για την άποψή του ότι υπάρχει βασιμότητα στις δηλώσεις του τότε Υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρ.Πολύδωρα για ασύμμετρες απειλές στις πυρκαγιές του 2007.
Στο τεύχος 38, τον Δεκέμβριο του 2009, δημοσιεύεται το άρθρο του Επιπυραγού Μ.Αυγουλέα, για την εφαρμογή της μηδενικής ανοχής στο έγκλημα του εμπρησμού, όπου μεταξύ των άλλων, επισημαίνεται ότι στα σχέδια των δασών, δεν προσεγγίζεται κοινωνιολογικά και εγκληματολογικά το αδίκημα του εμπρησμού, καθώς και ότι είναι εξαιρετικά μεγάλος ο ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών όπου τα αίτιά τους είναι άγνωστα-ανεξήγητα ξεπερνώντας σε μερικούς νομούς και το 70%.
Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις του τ.Τούρκου Πρωθυπουργού, αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον η παραπέρα έρευνα του φαινομένου της πυροτρομοκρατίας και η επιστημονική και εγκληματολογική του προσέγγισή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: